Ingrediënten en benodigdheden
- 100 g fijne kristalsuiker + 100 g extra om in te rollen
- 1 tl instantgist
- 1 tl citroenrasp
- 500 g bloem
- 3 eieren L
- 1 ¼ tl zout
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- Zonnebloemolie om in te vetten
- 2 liter zonnebloem- of milde olijfolie om in te frituren
- 3 gelatineblaadjes
- 1 vanillestokje
- 300 ml volle melk
- 3 eidooiers
- 2 el maïzena
- 200 g roomkaas (Mon Chou)
- Bonne Maman Fijn Gezeefd aardbeien
- Bonne Maman Hzelnootpasta
- Bonne Maman Pindapasta
- Bonne Maman Meer Fruit Minder Suiker kersen
- Staande mixer met deeghaak
- Spuitzakken met kleine (gekartelde) spuitmond
- Bakpapier
1 Doe 175 gram lauwwarm water (max. 37 °C, handwarm) met 50 gram kristalsuiker en gist in de kom van de staande mixer en laat 5 minuten staan. Voeg de citroenrasp, bloem en eieren toe en kneed 6-8 minuten op middelhoge snelheid tot een glad deeg. Voeg het zout en beetje bij beetje, de boter toe. Kneed nog ca. 6 minuten, of tot het deeg mooi glanst en niet meer aan de rand van de kom plakt. Leg het deeg in een met een beetje zonnebloemolie ingevette kom. Dek af met plasticfolie of een keukendoek en laat 2 uur rijzen op een tochtvrije plek of tot het in volume is verdubbeld.
2 Sla de lucht uit het deeg, kneed kort door en leg weer terug in de kom. Laat het deeg afgedekt 12 uur in de koelkast rusten.
3 Maak intussen de vulling. Week de gelatineblaadjes minimaal 5 minuten in koud water. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng de melk met het vanillemerg, het -stokje en 50 gram kristalsuiker aan de kook. Roer in een mengkom de eidooiers los met een garde. Roer de maïzena met 2 eetlepels water glad. Schenk de hete melk, al roerend met een garde, bij de eidooiers. Maak de pan snel schoon en schenk de room terug in de pan. Voeg de maïzena toe en breng al roerend, op laag vuur, aan de kook tot je een dikke vla hebt. Voeg van het vuur, de uitgeknepen gelatine toe en roer tot het is opgelost. Dek de vla, direct op het oppervlak af met plasticfolie, laat afkoelen tot kamertemperatuur en dan minimaal 2 uur in de koelkast.
4 Knip de volgende dag 14 stukjes bakpapier van ca.10 cm en leg ze op een bakplaat. Verdeel het gerezen deeg in 14 gelijke stukjes van 60-65 gram. Vorm van elk stukje deeg een mooie bal en leg op een stukje bakpapier. Dek af met een dun met zonnebloemolie bestreken vel plasticfolie en laat ze nog ca. 2 uur rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
5 Verhit de olie in de (frituur)pan tot 180 °C. Zet een bord klaar met de rest van de kristalsuiker (100 gram). Frituur de bomboloni per 3-4 in ca. 4 minuten goudbruin. Laat ze met bakpapiertje en al voorzichtig in de olie zakken en verwijder het bakpapier met een keukentang. Door ze met het bakpapier in de olie te laten zakken, blijven ze mooi rond. Laat ze kort uitlekken op keukenpapier en rol ze dan snel door de suiker.
6 Haal het vanillestokje uit de banketbakkersroom en klop het los met de mixer. Klop dan de roomkaas los en klop het vervolgens door de room tot een luchtige crème. Schep de crème in de spuitzak en doe de jam en/of hazelnoot- en pindapasta ook in een spuitzak. Maak aan de zijkant van de bol een gaatje met de spuitmond of mesje en vul de bollen met zoveel mogelijk room, jam, hazelnootpasta en pindapasta. Spuit ook een dotje room of jam op het gaatje of op de bovenkant.