Ingrediënten en benodigdheden
- 1 ei
- 125 g koude boter
- 125 g donkerbruine basterdsuiker
- 75 g keukenstroop
- 1½ el speculaaskruiden
- 1 mespunt zout
- 300 g bloem + extra voor bestuiven
- 1 mespunt bakpoeder
- 30 g gepasteuriseerd eiwit
- 200 g poedersuiker
- 1 choco schrijfstift
- 3 el Bonne Maman Meer Fruit Minder Suiker Rode Vruchten
- Mixer
- Plasticfolie
- Deegroller
- Gingerbread mannetje uitsteker
- Bakpapier
- Spuitzak
1 Klop het ei los en weeg de helft af. Klop het afgewogen ei (de rest wordt niet gebruikt) met de boter, basterdsuiker, keukenstroop, speculaaskruiden en zout in een ruime kom met de mixer tot alles goed gemengd is en de boter wat zachter is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed tot een soepel deeg. Vorm er een platte bal, verpak in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
2 Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kneed het deeg kort door en rol het uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap van 4 mm. Steek er mannetjes uit met de uitsteker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kneed het overgebleven deeg weer door elkaar en steek er meer mannetjes uit.
3 Bak de koekjes in ca. 12 min. in het midden van de oven gaar. Laat ze 10 min. afkoelen op de bakplaat op een rooster en laat ze vervolgens direct op het rooster helemaal afkoelen.
4 Maak als de koekjes zijn afgekoeld het glazuur. Klop het gepasteuriseerd eiwit los met de mixer. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe en klop tot een glad en stevig glazuur. Doe de glazuur in de spuitzak en maak de poppetjes mooi wit of geef ze een gestreept verband. Maak oogjes met de schrijfstift en decoreer met de fruitspread.