Ingrediënten en benodigdheden
- 1 zakje instantgist (7 g)
- 200 ml volle melk + 1 el extra voor het bestrijken
- 500 g bloem + extra voor bestuiven
- 90 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- ½ tl zout
- 60 g boter, op kamertemperatuur
- 60 g pistachenoten, fijngehakt
- 1 pot Bonne Maman Frambozen Confiture
- Bakpapier
- Staande mixer (optioneel)
- Deegroller
- Plastic folie
1 Verwarm de helft van de melk tot lauwwarm (max. 36 °C). Doe gist in een kommetje en voeg de warme melk toe. Laat 5 min. staan. Doe de bloem met de kristalsuiker in de mengkom van de staande mixer met deeghaak. Mix kort en voeg dan het gistmengsel, de rest van de melk en 2 eieren toe. Kneed 2 minuten op een lage stand. Voeg dan het zout en beetje bij beetje de boter toe. Kneed 5 minuten op middelhoge stand tot een soepel deeg. Je kunt het ook 10 min. met de hand kneden. Doe het deeg in een schone kom, dek af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een tochtvrije plek.
2 Hak de pistachenoten fijn.
3 Druk de lucht uit het deeg en kneed kort door. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen met behulp van een weegschaal. Maak er bollen van, bestuif ze heel licht met bloem, dek ze af met plasticfolie en laat nog 30 min. rusten.
4 Rol een deegbol uit tot een cirkel van 30 cm doorsnede. Leg op een vel bakpapier en leg tot gebruik in de koelkast. Herhaal met de rest van de deegbollen en stapel ze voorzichtig op elkaar met het bakpapier ertussen.
5 Leg de eerste deegcirkel met het bakpapier op een bakplaat, snijd de randen bij tot een mooie cirkel. Bestrijk met 3 eetlepels frambozenjam en bestrooi met 1/3 van de pistachenoten, maar laat aan de buitenkant een rand van 2 cm vrij. Snijd de tweede deegcirkel bij, leg erop, bestrijk met frambozenjam en bestrooi met pistachenoten. Herhaal met de derde deegcirkel en dek af met de laatste.
6 Leg dedeksel van de Bonne Maman jampot in het midden en snijd het deeg in 16 gelijke punten waarbij je tot het deksel snijd en zo een cirkel van ca. 10 cm vrijhoudt.
7 Pak 2 naast elkaar liggende punten, draai ze beide 2 keer naar buiten in tegenovergestelde richting en leg ze neer. Herhaal dit nog 7 keer. Druk vervolgens de onderkanten van de bij elkaar horende punten tegen elkaar en draai ze onder de punt. Herhaal met alle punten. Dek de bloem losjes af met plasticfolie en laat nog 30 min. rusten.
8 Verwarm tijdig de oven voor op 180 °C. Splits het laatste ei en roer de eidooier los met 1 eetlepel melk. Bestrijk de broodbloem ermee. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.
Tip Warm is de broodbloem het allerlekkerst.