
Bonne Maman Appelgelei

1 Kies rijpe appels of ‘lelijke’ vruchten voor een anti-verspillingsaanpak, en was ze.
Tip: gebruik gele appels zoals Golden, maar je kunt ook zuurdere varianten gebruiken zoals Granny Smith. Het is helemaal aan jou – het recept verandert er niet door. Het is een kwestie van smaak!
2 Snijd de appels in kwarten en voeg direct citroensap toe om oxidatie te voorkomen (de hoeveelheid kan later naar smaak worden aangepast).
Tip om oxidatie nog beter te voorkomen: snijd de appels in stukjes, leg ze in een schaal met citroensap en dek af met vershoudfolie.
3 Pers de appels met een sapcentrifuge of een blender om het sap te verkrijgen.
4 Breng het sap aan de kook in een pan. Voeg de suiker geleidelijk toe.
5 Kook tot de textuur indikt en de natuurlijke pectine van het fruit gelatineert.
Tip om te controleren of de jam gegeleerd is, doe je de bordtest: doe een paar druppels op een bord, laat het enkele minuten afkoelen, en druk dan met je vinger in het product. Als het plakt, is de gelei klaar. Als het nog te vloeibaar is, kook dan verder.
6 Voeg naar wens citroen, kaneel, kruidnagel enz. toe.
Tip om te testen of de gelei goed zal geleren, doe je een druppel op een bord dat eerder in de koelkast is gelegd. Kantel het bord: als de druppel wegloopt, is de gelei nog niet klaar. Als het stolt, is het goed!
7 Verwijder aan het einde van het kookproces eventueel schuim van het oppervlak.
8 Giet de hete gelei meteen in potten met een pollepel, tot aan de rand. Sluit de potten direct met de juiste deksels en zet ze ondersteboven op een schone theedoek voor ‘zelf-pasteurisatie’.
9 Laat de potten afkoelen voordat je ze labelt. Je kunt de gelei daarna enkele maanden bewaren op een koele, droge plek.
10 Na opening bewaar je de gelei in de koelkast en consumeer je deze binnen een maand.