Perengalette met kersenjam
1 Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem met de suiker en 1 mespunt zout in een kom. Kneed de boter er met koele handen door tot een kruimelig deeg. Voeg 1 ei toe en kneed tot een glad deeg. Voeg 1 eetlepel koud water toe als het deeg te droog is. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van ca. 40 cm en ca. 4 mm dik. Leg tot gebruik in de koelkast.
2 Snijd de peren in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in partjes. Meng ze losjes met de kersenjam. Snijd het amandelspijs in dunne plakjes.
3 Klop het andere ei los. Neem het deeg uit de koelkast en leg het op een bakplaat. Verwijder het bovenste bakpapier en prik met een vork gaatjes in de bodem maar laat een rand van 5 cm rondom vrij. Leg het amandelspijs op het deeg en laat weer de rand vrij. Verdeel de partjes peer over het amandelspijs. Vouw de rand van het deeg over de peren en bestrijk de rand met losgeklopt ei. Bak de galette in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en serveer warm of koud met crème fraîche of slagroom.
Tip Vervang de kersenjam eens door de Bonne Maman Mirabellen- of Abrikozen Confiture